Fereastra - Portal de afaceri - revista de specialitate pentru furnizorii de sisteme si producatorii de tamplarie din PVC, Aluminiu si lemn stratificat cu geam termoizolant. Aici gasiti informatii utile despre: ferestre, usi, pereti cortina, termopane, geam termopan, etc.

Fereastra
Joi, 28 Martie 2024
Frontale
Home - Stiri - Producatori de Tamplarie - ANALIZA: Industria usilor de interior, dominata de marile corporatii
ANALIZA: Industria usilor de interior, dominata de marile corporatii
Producatori de tamplarie Publicat de Cosmin Dincu 27 Oct 2017 06:39
Industria usilor de interior din Europa s-a remarcat printr-o crestere de +3,4% la nivelul lui 2016, iar trendul respectiv se va mentine cel putin la acelasi ritm in urmatorii cativa ani, pe fondul dezvoltarii sustinute a pietei de constructii imobiliare. In acelasi timp, in Germania - care este si va ramane cea mai importanta piata continentala pentru fabricantii de usi (toate sortimentele si tipologiile) -, amplificarea procesului de urbanizare determina perspective optime pentru producatorii ansamblurilor de intrare numai in ceea ce priveste cererea din marile orase (cu diferente regionale notabile - si nu numai la nivel de land). Totodata, piata vest-europeana a usilor rezistente la foc a consemnat, dupa un interval indelungat de stagnare, rate puternice de sporire a vanzarilor cantitative si valorice, acestea asigurand un prag-suport optim pentru o dezvoltare sustenabila a segmentului respectiv de piata.
Acestea sunt doar cateva dintre concluziile cuprinse in trei cercetari distincte, elaborate de analistii Interconnection Consulting Group - Austria, in care se mai afirma ca, din punct de vedere valoric, livrarile de usi de interior din Germania, Franta, Belgia, Olanda si Marea Britanie (reprezentative pentru intreaga Europa) s-au cifrat la peste 1,8 miliarde euro. „Cu o cota de 37% din total, Germania reprezinta cea mai mare piata de profil, majorandu-se in 2016 cu +1,7% din punct de vedere cantitativ si cu +3,7% ca valoare, iar pentru operatorii industriei locale a usilor de interior se intrevede o sporire anuala CAGR de +4,5% pana in 2020. In general, in Europa, ca structura, 57,8% din usile de interior standard sunt prevopsite, trend ce se va observa si in perioada urmatoare, cu o crestere medie a vanzarilor de +4% pe an. Aceste modele fac de altfel parte din grupa predominanta a produselor ieftine (ce detine 70,8% din vanzari), in timp ce modelele laminate au, de asemenea, o cota importanta care ar putea spori, intrucat, pentru acestea, livrarile se vor majora cu +4,8% pe an. Noile constructii imobiliare conteaza cu 64,7% in structura cererii, iar raportul dintre acestea si reabilitari nu se va modifica, mai ales ca se estimeaza salturi ale comenzilor formulate de dezvoltatorii imobilelor noi de peste 4,1% pe an. In plus, piata europeana de profil are un grad mare de concentrare, fiind practic la dispozitia corporatiilor multinationale gigantice, precum Premdor si Jeld-Wen, iar operatorii regionali ca Prum-Garant sau Herholz ocupa pozitii marginale”, a declarat Martha Kushlyk, autoarea studiului despre usile de interior.
Piata usilor germane de intrare - un exemplu european
La randul sau, cercetatoarea Viorica Jeler, care a elaborat analiza sintetica a pietei germane a usilor de intrare (intitulata „Win!Local”), arata ca „acest segment este puternic influentat de diferentele regionale si de majorarea cererii din orasele importante ale tarii, in detrimentul altor zone. De pilda, dinamica anului 2016 (cu un salt de +4,5% al livrarilor) reflecta fluctuatii cuprinse intre +10,4% in orasul-port Hamburg si -16,8% in Bremen. Desigur ca, in contextul globalizarii, acest model se poate extrapola si la nivel european, insa exista anumite particularitati legate de urbanizarea accelerata si de intensificarea fenomenului emigrarii in Germania. Orasele Hamburg si Berlin (+10,2%) se inscriu in aceasta tendinta a urbanizarii, iar landul Renania de Nord-Westfalia, cel mai populat din tara, este campion al cererii federale de usi de intrare. La polul opus se afla Bremen, ce este, de fapt, un «land» municipal. In cazul in care Germania este impartita in cinci regiuni mari ce tin cont mai mult sau mai putin de landuri (nord, vest, sud-vest, sud-est si est), cea mai mare rata constatata in ceea ce priveste vanzarile de usi de intrare pentru cladiri noi se confirma in nord (50,1%), iar cea mai redusa este semnalata in vest (45,5%). Un motiv pentru cererea mare de usi de intrare folosite la renovari in vest rezida in faptul ca, in acea zona, doua treimi din imobilele rezidentiale nu indeplinesc nici in prezent cerintele cuprinse in prima versiune a ordonantei de protectie termica, elaborate inca din anul 1979”.
Usile din lemn rezistente la foc sunt preponderente in Europa de Vest
O alta cercetare a Interconnection arata ca piata vest-europeana a usilor rezistente la foc s-a majorat cu +3,1% in 2016 si cu +4,6% ca valoare, dupa mai multi ani in care vanzarile au stagnat. „Campioana la acest capitol este Austria (+7,5%), Spania fiind la egalitate (din punct de vedere al ratei de crestere si nu ca numar de unitati vandute sau ca valoare) cu statul alpin. Deja, pentru toate tarile cuprinse in studiu (Austria, Spania, Italia, Franta, tarile Benelux si Germania - ca etalon, cu 850.400 de unitati vandute anul trecut), se preconizeaza majorari de peste +10% incepand cu 2018. Ca structura, modelele din lemn rezistente la foc sunt preponderente in Europa de Vest (+47%), dar situatia se poate modifica, deoarece acestea aveau o cota si mai mare in trecut, iar gradul lor de utilizare este in scadere. Si aceasta pentru ca se remarca un trend de orientare spre sortimentele din aluminiu, care au actualmente o cota de piata de 11,4% si, pana in 2019, vor ajunge la 12,1%. Usile din otel, preferate mai ales in Europa de Est (unde conteaza pentru cel putin doua treimi din piata), ocupa locul secund in Occident, cu 36,5%. Insa, in Germania, aceste usi sunt preferate, cu 50,1% din vanzarile totale. In concluzie, perspectivele pentru industria usilor rezistente la foc continua sa fie excelente, dar livrarile trans-nationale sunt franate de inexistenta unui standard european armonizat, fapt ce impiedica libera circulatie a marfurilor. Astfel, usile antifoc fabricate in Spania nu indeplinesc exigentele stabilite in Germania si viceversa, ba mai mult, usile germane se pot dovedi a fi mult prea scumpe pentru spanioli. Esecul implementarii marcajului CE (pentru ca acest simbol se poate aplica pe baza unor standarde diferite de la o tara la alta si nu mai reprezinta o garantie a conformitatii europene) i-a facut pe producatorii ansamblurilor speciale sa fie sceptici cu privire la controlul calitatii sub egida unui singur normativ avizat de CE. Procedura ar fi atat de costisitoare incat competitia - si asa inexistenta intre tari - se va dilua drastic, iar piata europeana ar fi impartita intre cel mult zece operatori de profil”, sustine Sasa Spiridonov, autorul acestui studiu.
***
Cele trei cercetari Interconnection releva in total sase diagrame, cu privire la valoarea sectoarelor analizate si la structura lor sau la diversele caracteristici ale pietelor descrise in cadrul studiilor. Informatii suplimentare, la www.interconnectionconsulting.com, iar pentru a vizualiza diagramele ce prezinta evolutia valorica a sectoarelor respective si alte informatii de actualitate despre cele trei segmente, click aici, aici, aici, aici, aici si aici!
 
ABONARE REVISTE
SISECAM
TSV
rehau
Editia
IANUARIE/FEBRUARIE 2024!
- pe site -
 

Autentificare

hospice doneaza
simonswerk left