Fereastra - Portal de afaceri - revista de specialitate pentru furnizorii de sisteme si producatorii de tamplarie din PVC, Aluminiu si lemn stratificat cu geam termoizolant. Aici gasiti informatii utile despre: ferestre, usi, pereti cortina, termopane, geam termopan, etc.

Fereastra
Joi, 18 Aprilie 2024
Hilti
Home - Stiri - Producatori de Tamplarie - EURO-FEREASTRA: Modificari legislative, dezbatute de IFT Rosenheim
EURO-FEREASTRA: Modificari legislative, dezbatute de IFT Rosenheim
Producatori de tamplarie Publicat de AG&F 03 Mai 2017 18:35
La cea de-a noua editie a Conferintei Internationale despre Sisteme de Tamplarie si Fatade EURO-Fereastra (eveniment programat sa se deruleze la data de 23 mai a.c. in sala Atlas a Radisson Blu Hotel - Bucuresti), se vor evidentia cele mai noi tendinte ale pietei de ferestre, asa cum sunt reliefate de reputatul institut german IFT Rosenheim, ce sustine din nou, in calitate de partener tehnic, lucrarile conferintei. Astfel, in prezentarea directorului de marketing si comunicare al institutului german, ing. Jürgen Benitz-Wildenburg, inovatiile in domeniul tehnologiilor pentru ferestre, fatade, sticla si feronerie, in acceptiunea IFT Rosenheim, impreuna cu criteriile practice si exemplele (determinate prin studii de caz) pentru instalarea corecta a tamplariei, precum si impactul aplicarii normativului EN 16034 privind usile si ferestrele cu proprietati de rezistenta la foc si etanseitate la fum (inclusiv aplicarea, in zece etape simplificate, a marcajului CE in cazul acestor ansambluri ce au caracteristici aparte) constituie subiectele centrale ale sesiunii speciale a lucrarilor EURO-Fereastra.
In acest sens, un interes deosebit va fi acordat clarificarii impactului pe care normativul EN 16034 il va avea asupra bransei, mai ales ca acesta se afla deocamdata in perioada de coexistenta cu prevederile legislatiilor nationale similare, ale caror eventuale prevederi contradictorii trebuie sa fie abrogate la data de 30 aprilie 2018. Dupa aceea, producatorii de ferestre si usi ce au caracteristici de rezistenta la foc si la fum isi vor putea livra ansamblurile (ce vor purta obligatoriu marcajul CE) in toate statele membre UE, fara nicio bariera tehnica sau comerciala, indeplinind o singura specificatie comuna, recunoscuta si acceptata de toate tarile comunitare, ceea ce reprezinta un avantaj incontestabil in comparatie cu situatia actuala, in care pot fi obligati sa efectueze diferite teste si sa se incadreze in prevederile legislative nationale, de obicei diferite de la un stat la altul. In Romania, organismul national de standardizare, mai precis Asociatia de Standardizare din Romania - ASRO, se ocupa, potrivit Legii nr. 163/2015 privind standardizarea nationala (cu modificarile si completarile ulterioare), de implementarea prevederilor EN 16034 la nivelul tarii noastre. Deocamdata, pe portalul institutiei, sunt disponibile contra cost cele doua versiuni finale (in limbile romana si engleza) ale SR EN 16034:2004 (normativ publicat la data de 30 aprilie 2015 in Jurnalul Oficial al Uniunii Europene), sub denumirea „Usi pentru pietoni, usi pentru uz industrial, comercial, pentru garaje si ferestre. Standard de produs, caracteristici de performanta. Caracteristici de rezistenta la foc si/sau etanseitate la fum”. Potrivit expertilor internationali din domeniul standardizarii de produs, EN 16034 poate fi utilizat, in functie de situatie, numai in combinatie cu EN 14351-1, prEN 14351-2, EN 13241-1 (usi/porti industriale, pentru aplicatii comerciale si de garaj), respectiv EN 16361 (usi actionate automat pentru pietoni, altele decat de tip batant, proiectate initial pentru montare cu sistem de actionare automata, fara caracteristici de rezistenta la foc si etanseitate la fum). Dupa cum se observa, nu este vorba doar despre un standard de produs, ci de un set de standarde si, conform specialistilor, marcajul CE al acestor ansambluri (si nu numai) reprezinta o cerinta obligatorie, asa cum se stipuleaza explicit in CPR si nu o exigenta voluntara, conform unor interpretari eronate a prevederilor fostei CPD.
„Din interpretarea situatiei actuale, in cadrul unui studiu independent, rezulta ca in Europa peste 90% din livrarile cantitative de usi ce au caracteristici de rezistenta la foc vizeaza ansamblurile ce se instaleaza la interior. Dat fiind faptul ca EN 16034 se poate utiliza doar impreuna cu alte standarde (de pilda, pentru usi de interior, exterior, automate, industriale etc.) si in contextul in care standardul de usi de interior se afla inca in stadiu de proiect (prEN 14351-2), este posibil ca data aplicarii efective a EN 16034 in statele membre sa nu aiba repercusiuni imediate asupra firmelor din bransa, mai ales ca, actualmente, cele mai multe usi rezistente la foc nu pot parcurge toate etapele necesare marcarii cu simbolul CE. Toate aceste provocari, precum si consecintele lor, vor fi dezbatute pe larg si in mod interactiv cu prilejul sustinerii lucrarilor conferintei”, a precizat ing. Jürgen Benitz-Wildenburg. Pentru informatii suplimentare si inscrieri, click aici!
 
rehau
TSV
ABONARE REVISTE
SISECAM
Editia
MARTIE/APRILIE 2024!
- pe site -
 

Autentificare

hospice doneaza
simonswerk left