Fereastra - Portal de afaceri - revista de specialitate pentru furnizorii de sisteme si producatorii de tamplarie din PVC, Aluminiu si lemn stratificat cu geam termoizolant. Aici gasiti informatii utile despre: ferestre, usi, pereti cortina, termopane, geam termopan, etc.

Fereastra
Vineri, 19 Aprilie 2024
Hilti
Home - Stiri - Produse & Tehnologii - Sticla inteligenta pentru controlul dinamic al transmisiei luminoase
Sticla inteligenta pentru controlul dinamic al transmisiei luminoase
Produse & Tehnologii Publicat de Ovidiu Stefanescu 04 Aug 2017 15:04
Sticla ramane principala provocare in problematica extrem de complexa a sustenabilitatii constructiilor, fie si numai din simplul motiv ca, din cauza ponderii sale majoritare in structura elementelor de anvelopare - ca o cerinta aproape de la sine inteleasa a arhitecturii moderne, acest material este responsabil inclusiv de cel mai important transfer termic. Obtinerea unui echilibru stabil intre cerintele de majorare a aportului de lumina naturala (in vederea scaderii consumului de electricitate in perioada diurna si asigurarii unui grad ridicat de confort utilizatorilor), diminuare a transmisiei energetice concomitent cu o sporire a celei luminoase, limitare a gradului de stralucire etc. reprezinta o sarcina dificila, nu insa imposibila. Aici intervine inventivitatea furnizorilor majori de sticla, ce au capacitatea si know-how-ul de a gasi solutii potrivite pentru fiecare dintre problemele mentionate anterior si, mai mult decat atat, de a identifica metodele corecte de integrare a acestora intr-un produs unitar, apt sa satisfaca toate exigentele arhitecturii contemporane.
 
Accelerarea procesului de inovare scurteaza timpii de lansare in productia de masa
Desi pare un material simplu la prima vedere, de la care, aparent, nu pot fi solicitate prea multe performante tehnice, sticla s-a dovedit a fi, mai ales in ultimii ani, o reala surpriza pentru utilizatori, in conditiile in care ritmul de inovatie care a afectat acest material, pana si in structura sa chimica, s-a accelerat in mod vizibil. Cine ar fi crezut - poate doar un vizionar - ca elementele vitrate s-ar putea constitui intr-un suport pentru fotografii sau imagini video, in veritabile surse de incalzire sau in componente de design interior, care sa inlocuiasca diverse materiale traditionale. Iata ca toate acestea sunt la momentul actual realitati palpabile, productia de scara fiind doar o chestiune de timp, impusa de necesitatea compensarii efortului financiar presupus de activitatea de cercetare-dezvoltare. Este insa de asteptat ca utilizarea solutiilor respective sa se generalizeze in foarte scurt timp, avand in vedere inclusiv perisabilitatea tot mai accentuata a inovatiilor actuale, generata, in principal, de cresterea competitiei si a sumelor alocate in acest scop.  

Sticla electrica opaca, pentru aplicatii ce impun un grad ridicat de intimitate
 Unul dintre produsele cele mai interesante care a suscitat in mod constant interesul designerilor este asa-numitul sortiment „Privacy Glass”. Acesta este activat prin intermediul unui circuit electronic care asigura comutarea starii sale de la nivelul transparent la cel opac (similar efectului obtinut prin procesul de sablare). Avantajul major al unui astfel de tip de sticla este ca, daca se integreaza in cadrul unui pachet de geam termoizolant, asigura libertatea completa a utilizatorului de a alege intre un nivel maxim de acces la lumina naturala si limitarea acestuia in masura in care se doreste obtinerea unui grad mai mare de intimitate. Reglajul se realizeaza cu ajutorul unui singur buton. Practic, atunci cand ansamblul se afla sub tensiune, sticla este transparenta, permitand o vizualizare fara probleme a mediului exterior, precum si o refractie aproape totala a luminii. Situatia se schimba in mod radical atunci cand geamul este deconectat si devine complet opac. Acesta este un produs potrivit pentru instalarea la salile de conferinta, realizarea elementelor de compartimentare, delimitarea saloanelor din unitatile medicale, precum si la o serie de aplicatii din categoria designului interior/exterior (placari, siding etc.). Din punct de vedere tehnic, curentul de initiere are o intensitate de 12 mA/SqFt, iar consumul se situeaza la 1,44 W/SqFt. Transmisia luminoasa este de 77% in starea conectata si de 58% in cea oprita, iar radiatia ultravioleta este stopata in proportie de 99%. In ceea ce priveste coeficientul de transfer termic, acesta se pozitioneaza la nivelul de 0,28 W/mpK. Sistemul poate fi utilizat la temperaturi cuprinse intre -15 °C si 70 °C, interval in care proprietatile sale se mentin la nivelul nominal.
 
Solutii cu nuanta variabila, optime pentru salile de conferinta
Din ratiuni care tin in principal de optiunile de design, expertii au dezvoltat inclusiv produse din sticla float care isi modifica nuanta in functie de cantitatea de lumina care le traverseaza. Culorile acestora variaza de la bleu deschis la bleumarin inchis si ofera utilizatorilor posibilitatea de a regla cantitatea de lumina care patrunde in incinta printr-o fatada sau luminator, precum si stralucirea radiatiei prin intermediul unui simplu comutator. Sistemul asigura ajustarea intr-o multitudine de nuante cuprinse intre limitele mentionate anterior, prin actiunea directa a curentului electric asupra transmitantei luminoase, ce poate fi blocata pana la nivelul de 99,5%. Avantajul imediat al unei astfel de solutii tehnice este reprezentat de posibilitatea controlului instantaneu al aportului de caldura aferent radiatiei solare. De asemenea, reglajul cantitatii de lumina naturala disponibila la orice moment al zilei se face rapid si eficient. Expertii recomanda sticla cu nuanta variabila pentru instalarea la cladirile cu un regim mare de inaltime, precum si la executia geamului termoizolant instalat la ansamblurile de ferestre si fatade cortina. In plus, produsul este potrivit pentru salile de conferinta, unde in timpul zilei apar deseori momente cand este necesara limitarea cantitatii de lumina, pentru optimizarea vizionarii imaginilor generate de proiectoare. Transmisia luminoasa a radiatiei vizibile in starea „On” este cuprinsa intre 50% si 65%, iar in pozitia „Off” este de 1% - 5%. Produsul are capacitatea de a filtra aproape complet lumina ultravioleta, iar timpul de raspuns este de doua secunde la inchiderea comutatorului, respectiv 30 de secunde la deschiderea acestuia (pozitia „Off”). Temperaturile de lucru sunt de minimum -30 °C si maximum 70 °C.
 
Vitraje termoizolante cu pelicula sensibila la intensitatea luminoasa
In fine, un ultim produs din aceeasi gama care a fost supus atentiei specialistilor si are sanse mari de a fi adoptat pe scara larga in perioada urmatoare, mai ales in cadrul imobilelor la care se impune obtinerea unor scoruri superioare in sistemele acceptate de evaluare a sustenabilitatii este reprezentat de sticla inteligenta, activata direct de radiatia solara. Este vorba despre un produs care are capacitatea de a-si regla in mod automat culoarea si de a se adapta permanent la schimbarile care au loc in mediul extern, mai ales la cele referitoare la intensitatea radiatiei solare incidente. Aceasta proprietate este obtinuta prin insertia in structura produsului a unei pelicule care are proprietatea de a se inchide la culoare pe masura ce stralucirea razelor solare creste si invers. Astfel, se obtine un raspuns dinamic la modificarile zilnice, asigurandu-se patrunderea in incinta doar a cantitatii dorite de lumina. Produsul nu presupune utilizarea unor cabluri electrice sau exercitarea unui control extern direct pentru operarea in conditiile standard, intrucat functionarea sa este controlata in totalitate de Soare. Din punct de vedere constructiv, aceasta solutie este livrata ca panou termoizolant (IGU) si se potriveste pentru echiparea ferestrelor moderne, a usilor, fatadelor cortina, luminatoarelor si atriumurilor. In varianta „rece”, transmisia luminoasa este de 25% - 55%, iar in cea „calda”, de 5% - 12%, produsul fiind livrat de grosimi de 2,54 cm - 3,81 cm. Dimensiunile maxime ale geamurilor ce pot fi executate cu astfel de tipuri de sticla inteligenta sunt de 1.420 mm x 3.000 mm. Dezavantajul major este legat de timpul mai mare de raspuns, care poate ajunge pana la 30 de minute.  
 
SISECAM
rehau
TSV
ABONARE REVISTE
Editia
MARTIE/APRILIE 2024!
- pe site -
 

Autentificare

hospice doneaza
simonswerk left