Fereastra - Portal de afaceri - revista de specialitate pentru furnizorii de sisteme si producatorii de tamplarie din PVC, Aluminiu si lemn stratificat cu geam termoizolant. Aici gasiti informatii utile despre: ferestre, usi, pereti cortina, termopane, geam termopan, etc.

Fereastra
Sambata, 20 Aprilie 2024
Hilti
Home - Stiri - Punct de vedere - CAND vor avea tamplarii din Romania standuri proprii de incercari?
CAND vor avea tamplarii din Romania standuri proprii de incercari?
Punct de vedere Publicat de Ovidiu Stefanescu 11 Sep 2017 14:49
Diverse organisme nationale din Uniunea Europeana responsabile cu aplicarea corecta a regulamentului de comercializare a produselor de constructii (CPR) au analizat cu maxima atentie problematica testarii ferestrelor si au emis cateva concluzii interesante. Astfel, in urma unor solicitari de clarificare a modului corect si recomandat in acelasi timp in care o companie specializata in productia de tamplarie termoizolanta ar trebui sa deruleze procesele de control al productiei si redactare a declaratiei de performanta (DoP) conform prevederilor standardului EN 14351-1, Mathieu Veulemans - senior consultant in cadrul autoritatii norvegiene din domeniul constructiilor - a oferit cateva raspunsuri interesante.
„Una dintre intrebarile frecvente este aceea daca rezultatele obtinute in materie de termoizolare pentru o fereastra standard pot fi extinse la un model cu alte dimensiuni. Exista state unde producatorii anexeaza la DoP un tabel cu valorile aferente fiecarui tip de fereastra in parte, insa acest mod de prezentare este deseori dificil de inteles de clienti. O solutie ar putea fi emiterea unui cod unic de identificare pentru fiecare tip de produs. De asemenea, am remarcat declararea caracteristicilor de transfer termic si celor de protectie acustica sub forma de intervale de valori, ceea ce este inacceptabil din punctul nostru de vedere.
In ceea ce priveste cazul particular al pietei din Romania, producatorii din bransa trebuie sa inteleaga faptul ca folosirea unui sistem de cascada pentru testele initiale presupune folosirea acelorasi materiale si a unui proces similar de executie cu acela folosit de compania care a furnizat rapoartele de testare. De asemenea, fabricantul are obligatia de a verifica suplimentar produsele proprii pentru a demonstra pastrarea constanta a performantelor, asa cum este prevazut in standardul european armonizat.
Astfel, companiile care detin propriul stand de verificari vor supune la incercari un model similar celui folosit pentru obtinerea rezultatelor raportului preluat, ulterior comparand datele respective si realizand, astfel, o calibrare a propriei instalatii. In plus, se impune efectuarea unor verificari periodice similare, pentru a demonstra mentinerea caracteristicilor in limitele declarate si, bineinteles, la intervale regulate, devine necesara inclusiv recalibrarea standului respectiv”.
Dupa cum se observa, pe pietele mature ale Uniunii Europene, problema care se pune este a calibrarii corecte si periodice a instalatiilor de testare aflate in proprietatea producatorului si nicidecum nu se ia in discutie oportunitatea efectuarii inspectiilor aferente controlului productiei. Normalizarea situatiei s-ar putea obtine in doua moduri distincte: fie fabricantii autohtoni de tamplarie termoizolanta aloca fonduri pentru achizitia unui stand specializat si actioneaza in conformitate cu protocolul descris anterior, fie apeleaza la serviciile unui organism de terta parte, care sa detina toate acreditarile necesare desfasurarii unor astfel de operatiuni.
In caz contrar, declaratia de performanta poate fi asimilata unui fals, intrucat nu garanteaza decat formal (fara nicio demonstratie valabila) similitudinea dintre datele inscrise in rapoartele de testare si caracteristicile propriu-zise ale produsului comercializat.      
 
SISECAM
TSV
ABONARE REVISTE
rehau
Editia
MARTIE/APRILIE 2024!
- pe site -
 

Autentificare

hospice doneaza
simonswerk left