Fereastra - Portal de afaceri - revista de specialitate pentru furnizorii de sisteme si producatorii de tamplarie din PVC, Aluminiu si lemn stratificat cu geam termoizolant. Aici gasiti informatii utile despre: ferestre, usi, pereti cortina, termopane, geam termopan, etc.

Fereastra
Vineri, 17 Mai 2024
Hilti
Home - Stiri - Actualitatea interna
ACTUALITATE: APMC doreste sa participe la programul de reabilitare termica
Actualitatea interna Publicat de AG&F 12 Feb 2009 11:30
In perioada 11 - 12 februarie 2009, la Palatul Camerei de Comert si Industrie a Romaniei, se desfasoara conferinta nationala "Produse si sisteme pentru termoizolarea cladirilor", eveniment organizat de Asociatia Producatorilor de Materiale pentru Constructii (APMC). "Una dintre principalele masuri de relansare a comenzilor in sectorul de constructii si domeniile conexe (inclusiv in bransa de tamplarie), grav afectate de criza economico-financiara, o constituie reluarea programului de reabilitare termica a imobilelor multietajate, edificate in perioada anilor 1950-1989. In acest sens, furnizarea de informatii pentru toti factorii interesati a devenit o necesitate obiectiva, in cadrul simpozioanelor fiind discutate subiecte de actualitate", a declarat Claudiu Georgescu, reprezentant al APMC. Dupa ce pe data de 11 februarie a.c. s-au dezbatut aspecte teoretice, programul zilei de astazi include mai multe seminarii ce descriu situatii practice specifice reabilitarii termice. Astfel, sunt vizate urmatoarele teme: "Produse termoizolante pentru cladiri" (prelegere sustinuta de Ecaterina Arama, din partea Asociatiei de Standardizare din Romania), "Izolarea termica a fatadelor/constructiilor" (arh. Anamaria Mortu - Universitatea de Arhitectura si Urbanism Ion Mincu - Bucuresti), "Controlul lucrarilor de reabilitare termica - sarcinile si responsabilitatilor dirigintilor de santier" (Constantin Epuran - Inspectoratul de Stat in Constructii), "Cerinte pentru materiale termoizolante ecologice" (Claudiu Georgescu - Asociatia Producatorilor de Materiale pentru Constructii) si "Asigurarea lucrarilor de reabilitare termica" (George Matei - BCR Asigurari). Evenimentul va fi incheiat, ca si in ziua precedenta, cu prezentari de produse si sisteme utilizate la executia lucrarilor specifice, modul de aplicare a acestora fiind evidentiat prin cateva exemple de cladiri deja reabilitate din punct de vedere energetic.

Se doreste utilizarea de materiale fabricate in Romania
In cadrul primei sesiuni a lucrarilor, desfasurate in data de 11 februarie 2009, reprezentantul Ministerului Economiei a subliniat faptul ca "reabilitarea termica este deosebit de importanta pentru redresarea economica a tarii noastre si pentru indeplinirea obligatiilor pe care le avem fata de Uniunea Europeana. Un alt aspect deosebit de important consta in faptul ca toate materiile prime si materialele destinate reabilitarii termice ar trebui sa fie fabricate in Romania (fiind, de pildap evitata folosirea polistirenului, intrucat granulele necesare realizarii acestuia provin din import). Totodata, sectorul IMM ar trebui sa beneficieze de anumite masuri de protectie in acest sens". In continuare, Dorina Isopescu, de la Inspectoratul de Stat in Constructii, a reiterat cateva probleme referitoare la implementarea programului, declarand ca "pana in prezent, ritmul de realizare a lucrarilor de reabilitare a fost extrem de lent, modalitatea de implementare a fiecarui proiect fiind abordata in mod individual si dezorganizat. Astfel, aspectul arhitectural al cladirilor deja reabilitate nu este perceput ca un tot unitar, inclusiv in ceea ce priveste tamplaria termoizolanta. De exemplu, in cadrul unor imobile, la fiecare apartament s-au instalat ferestre ce au caracteristici tehnice si culori diferite. Totodata, importul masiv de produse de constructii folosite in acest domeniu a determinat stabilirea unor preturi exagerate, ceea ce a determinat o reticenta a beneficiarilor programului". Reprezentand Universitatea de Arhitectura si Urbanism Ion Mincu - Bucuresti, arh. Ana-Maria Dabija a sustinut prelegerea "Anvelopa cladirilor - factor cheie in conservarea energiei", referindu-se la diferite metode de placare exterioara a fatadelor. La randul sau, Razvan Murgeanu, secretar de stat al Ministerului Dezvoltarii Regionale si Locuintei, in cadrul alocutiunii "Programul de reabilitare termica - o oportunitate pentru industria Romaniei" a afirmat: "Programul de reabilitare a blocurilor de locuinte constituie o prioritate a Guvernului Romaniei, intrucat este necesara eliminarea pierderilor de energie. Proiectele vor fi initiate pe scara larga chiar daca, potrivit unor studii recente, 90% dintre beneficiari nu sunt de acord cu desfasurarea acestui tip de lucrari". De asemenea, acesta a informat participantii cu privire la modificarile OUG care constituie cadrul legislativ al procesului de reabilitare, mentionand, in acelasi timp, ca, pentru crearea de noi locuri de munca, se impune productia tuturor materialelor necesare pe plan autohton.

Caietul de sarcini al PPTT, pus la dispozitia oficialitatilor
Liga Asociatiilor de Proprietari Habitat, care a incheiat un protocol cu MDRL, a fost reprezentata de Mihai Mereuta, care a expus cateva opinii ale potentialilor beneficiari. Potrivit acestora, se impune delimitarea unor zone de actiune in vederea executiei simultane a proiectelor, activitatile specifice urmand sa fie corelate cu procesul de regenerare urbana. Prof. univ. Emilia Cerna-Mladin, din partea Asociatiei Auditorilor Energetici pentru Cladiri, a evidentiat, in continuare, cateva aspecte, dintre care se disting: importanta unei bune pregatiri a auditorilor energetici, desfasurarea sustinuta a lucrarilor de reabilitare, implicarea financiara a beneficiarului, care va duce la responsabilizarea acestuia (un astfel de locatar va lasa ferestrele doar pentru aerisire), extinderea lucrarilor de reabilitare si la imobilele unifamiliale (ce reprezinta peste 95% din totalul locuintelor din Romania) si obligativitatea certificatului energetic la orice tranzactie, incepand cu 1 ianuarie 2010. Marin Crutescu, presedintele de onoare al Patronatului Producatorilor de Tamplarie Termoizolanta, a insistat asupra importantei aplicarii marcajului CE in industria de ferestre, recomandand ca, pentru lucrarile de reabilitare, sa fie acceptate companiile ce executa produse in conformitate cu normele europene. De asemenea, a semnalat faptul ca montajul de tamplarie constituie o etapa semnificativa a programului de reabilitare termica. Astfel, operatiunile de instalare trebuie sa se efectueze la un grad inalt de calitate si in conditii de concurenta loiala, mai ales ca in Romania numarul de companii producatoare este deosebit de mare (peste 6.000 de firme). Reprezentantul PPTT a mai subliniat ca, in sprijinul acestui proiect, organizatia patronala pune la dispozitia autoritatilor si a tuturor factorilor interesati un caiet de sarcini, utilizat cu succes si pana in prezent. In incheiere, Nicolae Olariu, presedintele Patronatului SunE, a sustinut simpozionul "Integrarea sistemelor alternative de generare a energiei in produsele pentru constructii - prezent si perspective". Dezbaterile s-au referit la noile aplicatii ce presupun montajul de panouri fotovoltaice pe fatadele cladirilor. Informatii suplimentare, la www.apmrc.org (Camelia Pantel)
 
Agenda Investitiilor
ABONARE REVISTA (click aici):  PROIECTE | INVESTITII | REVISTE | INDEX COMPANII
DATE DE CONTACT: Agenda Constructiilor & Fereastra - Tel/Fax: 021-336.04.16, 021-336.04.17
rehau
ABONARE REVISTE
SISECAM
TSV
Editia
MARTIE/APRILIE 2024!
- pe site -
 

Autentificare

hospice doneaza
simonswerk left