Fereastra - Portal de afaceri - revista de specialitate pentru furnizorii de sisteme si producatorii de tamplarie din PVC, Aluminiu si lemn stratificat cu geam termoizolant. Aici gasiti informatii utile despre: ferestre, usi, pereti cortina, termopane, geam termopan, etc.

Fereastra
Vineri, 17 Mai 2024
Hilti
Home - Stiri - Actualitatea interna
ACTUALITATE: Programul de reabilitare termica presupune fabricarea a 10 milioane de ferestre
Actualitatea interna Publicat de AG&F 29 Ian 2009 11:30
Conform declaratiei oficialilor Ministerului Dezvoltarii Regionale si Locuintei (MDRL), date publicitatii in ultima perioada, autoritatile romane intentioneaza aplicarea pe scara larga a programului de reabilitare termica a fondului existent de locuinte. Astfel, principalul obiectiv consta in executia de lucrari specifice, avand ca scop cresterea eficientei energetice, la circa 89.000 de imobile rezidentiale multietajate (construite in perioada anilor 1950-1989), contributia de la bugetul central urmand sa fie de 50%. Pentru a verifica fezabilitatea acestui proiect, departamentul de analiza al revistei Fereastra a realizat cateva estimari preliminare.

Circa 1,6 miliarde de euro - costul tamplariei in totalul cheltuielilor
Conform datelor furnizate de Institutul National de Statistica (INS), fondul locativ din Romania totalizeaza aproximativ 8 milioane de locuinte, din care 2,5 milioane de unitati locative situate in cadrul blocurilor din mediul urban (89.000 de cladiri, cu o medie de 30 de apartamente pe imobil). Considerand ca pentru fiecare apartament este necesara tamplarie termoizolanta cu o suprafata medie de 7 mp (echivalentul a 4 unitati de fereastra), pentru cele 89.000 de imobile rezulta un numar de 10 milioane u.f. Aceasta implica un efort financiar de 1,6 miliarde euro. In 2008, piata de ferestre din Romania a totalizat un miliard de euro, din care circa 600 de milioane de euro a constituit valoarea productiei de ferestre din PVC. In concluzie, pentru fabricarea intregii cantitati estimate, rezulta un timp de 5 ani, in conditiile utilizarii a jumatate din capacitatile de productie disponibile exclusiv in aceasta directie.

Intregul program, evaluat la 6 miliarde euro
Un calcul similar poate fi realizat pentru sistemele de termoizolare din polistiren expandat. Se ia in calcul o suprafata medie de reabilitat pentru fiecare apartament de 15 mp, echivalentul a 67,5 milioane mp la nivelul intregii tari. Conform datelor furnizate de producatorii acestui tip de sisteme, pretul mediu este de 40 euro/mp (materiale si manopera), de unde rezulta un efort financiar total de 2,7 miliarde euro. In afara celor mentionate anterior, vor mai fi obligatorii lucrarile de inlocuire a instalatiilor termice, precum si cele de hidroizolare a subsolurilor si teraselor. Aceasta inseamna un total de 6 miliarde de euro.

Mai mult de 3% din bugetul de stat - o tinta dificil de atins
O contributie de 50% din costul lucrarilor, alocata din bugetul central si repartizata uniform pe o perioada de 5 ani (considerata rezonabila din punct de vedere economic) s-ar traduce prin alocarea anuala a 600 de milioane de euro. Avand in vedere faptul ca deocamdata nu sunt disponibile date oficiale cu privire la bugetul de stat pe 2009, poate fi luat in calcul cel aferent anului trecut, cand au fost programate venituri de aproximativ 18 miliarde euro. Actualul guvern si-a manifestat intentia de a aloca circa 20% din buget pentru investitii, suma totala fiind - asadar - de 3,6 miliarde euro (daca nivelul incasarilor ramane acelasi, iar deficitul se mentine in limite rezonabile). In concluzie, contributia autoritatilor centrale la proiectul national de reabilitare termica ar fi de aproximativ 17% din aceasta suma (sau 3% din buget). Dat fiind faptul ca partea aferenta MRDL poate fi de cel mult 5% (in 2008 a fost de doar 2%), va fi nevoie de o puternica vointa politica pentru a duce la indeplinire acest obiectiv. Ultimele declaratii ale oficialilor ministerului de profil indica un buget al acestui proiect de un miliard de lei pe an (circa 240 de milioane de euro), ceea ce ar insemna o marire perioadei de executie, aceasta ajungand la 15 ani. Pentru a evidentia principalele probleme specifice implementarii programului, in cele ce urmeaza sunt prezentate cateva opinii exprimate de reprezentantii unor companii din bransa de ferestre.

Este necesara folosirea unor solutii tehnice avansate
* Marin Crutescu, director general Amvic: "Cea mai importanta parte a acestui program este aceea referitoare la placarea cu sisteme de termoizolare. Din punctul nostru de vedere, pentru obtinerea unui nivel optim al rezistentei termice, se impune aplicarea unor solutii tehnice avansate, cu preturi cuprinse intre 180 lei/mp si 200 lei/mp. Din pacate, nici nu a demarat inca proiectul, iar reprezentantii MRPD inainteaza deja propuneri aberante, cum ar fi aceea de utilizare a unor panouri tip sandwich. Ne simtim obligati sa aducem in atentia opiniei publice faptul ca modele respective sunt destinate realizarii de fatade ventilate si presupun, suplimentar, o termoizolare initiala cu polistiren expandat. In consecinta, ideea specialistilor ministerului contribuie la sporirea nejustificata a costurilor reabilitarii, fara avantaje deosebite, in afara aspectelor care tin de design".* Florin Potra, director general al Astra Roger: "Programul de reabilitare termica, pe care guvernul doreste sa il implementeze, poate avea consecinte pozitive, numai ca realizarea acestuia in bune conditii tehnice depinde foarte mult de companiile ce vor prelua contractele. La o analiza de ansamblu, rezulta ca aplicarea unui astfel de proiect este avantajoasa pentru societatile producatoare de tamplarie termoizolanta si, de asemenea, ar fi contribui la cresterea gradului de ocupare a fortei de munca de pe segmentul de piata specific. Desigur, daca masura ramane singulara, nu va fi suficienta pentru reducerea costurilor energetice. Totusi, este un important pas inainte".* Lavinia Posedaru, director general al Prodinvest '94: "Am intentionat sa ne implicam in proiectul de reabilitare a blocurilor de locuinte din municipiul Buzau, proiect care, conform legii, ar trebui sa fie subventionat in proportie de 33% de catre autoritatile locale, 33% de guvern, iar restul de cheltuieli sa fie suportate de asociatiile de proprietari. De fapt, astfel de investitii sunt suportate in prima faza de firmele ce hotarasc sa incheie afaceri cu statul, urmand ca apoi, in termen de 3 ani, sa isi recupereze sumele investite pentru reabilitare. Suntem de acord sa ne implicam in astfel de programe, insa Primaria Buzau nu colaboreaza, acuzand lipsa fondurilor. Nu dorim sa reabilitam, din fondurile proprii, tamplaria blocurilor ce necesita o astfel de imbunatatire, ca sa fim apoi obligati sa ne recuperam cheltuielile din banii locatarilor. Asociatiile de proprietari nu dispun de sume de rezerva destinate executiei acestor lucrari si sunt de parere ca singura solutie o constituie alocarea unor fonduri speciale de la Uniunea Europeana". (Ovidiu Stefanescu)
 
Agenda Investitiilor
ABONARE REVISTA (click aici):  PROIECTE | INVESTITII | REVISTE | INDEX COMPANII
DATE DE CONTACT: Agenda Constructiilor & Fereastra - Tel/Fax: 021-336.04.16, 021-336.04.17
SISECAM
TSV
ABONARE REVISTE
rehau
Editia
MARTIE/APRILIE 2024!
- pe site -
 

Autentificare

hospice doneaza
simonswerk left