Interconnection: Piata sistemelor exterioare de umbrire ramane in scadere in 2024 |
Furnizori de sisteme Publicat de Ovidiu Stefanescu 30 Apr 2025 06:00 |
![]() Jaluzelele venetiene de exterior au inregistrat un an dificil, dar este de asteptat ca livrarile sa-si vor revina treptat, cu o rata medie de crestere anuala de +4,3% preconizata pana in 2027. In timp ce piete importante precum Germania si Austria s-au confruntat cu scaderi, alte regiuni cum este Franta au inregistrat o crestere a cererii, in special in sectorul rezidential, care se asteapta sa continue sa evolueze optim. Pe plan european, jaluzelele venetiene de exterior sunt in mod traditional mai solicitate pe segmentul nerezidential, dar potentialul de crestere in domeniul rezidential este relativ ridicat. Pe pietele mature precum Germania, Elvetia si Austria, segmentul de renovare a inregistrat in mod constant performante superioare, desi nu suficiente pentru a compensa scaderea generala a cererii. In schimb, pietele mai putin mature, cum ar fi Polonia, Franta si Spania, cererea curenta de astfel de solutii vizeaza mai mult constructiile noi decat renovarile.
Ecranele verticale ZIP au demonstrat o rezistenta remarcabila in 2024, mentinand o cerere constanta in ciuda provocarilor generate de scaderea activitatii de constructie. Piata s-a stabilizat la aproximativ 1,1 milioane de unitati vandute, demonstrand popularitatea in crestere a produselor respective, ca invelitori adaptabile pentru ferestre si solutii de protectie laterala pentru pergole. Se prognozeaza ca segmentul va creste cu o rata medie anuala de 7% pana in 2027, datorita adoptarii in crestere atat in aplicatii rezidentiale, cat si comerciale. In ciuda unei usoare scaderi a cifrei de afaceri totale de 1% in 2024, piata isi va reveni si va depasi pragul de 1 miliard de euro, cu o rata medie anuala de crestere anticipata de 8,3%. Germania si Benelux domina piata, reprezentand aproape doua treimi din totalul solutiior ZIP-Screens vandute in Europa.
In ceea ce priveste rulourile, acestea au inregistrat o scadere a livrarilor de 7,3% in 2024, iar rata medie anuala de crestere estimata pana in 2027de -0,4%. Aceasta scadere a adus piata sub nivelul din 2020, anuland efectiv castigurile obtinute in anii pandemiei. Printre factorii care au influentat declinul se numara impactul crizei din sectorul constructiilor pe piete importante precum Germania si Franta. Cifra de afaceri totala a inregistrat un alt declin semnificativ de 9,3% in 2024, determinat de o reducere a cantitatii vandute si a preturilor medii, ca urmare a unei corectii globale a costurilor materiilor prime, in special aluminiul, precum si presiunilor inflationiste continue. Pana in 2027, piata isi va recapata avantul, stabilizandu-se la putin peste 2 miliarde de euro.
|