Fereastra - Portal de afaceri - revista de specialitate pentru furnizorii de sisteme si producatorii de tamplarie din PVC, Aluminiu si lemn stratificat cu geam termoizolant. Aici gasiti informatii utile despre: ferestre, usi, pereti cortina, termopane, geam termopan, etc.

Fereastra
Vineri, 19 Aprilie 2024
Hilti
Home - Stiri - Afaceri, Juridic, Finante & Impozite - ANALIZA: Producatorii de tamplarie isi transforma insolventa in faliment
ANALIZA: Producatorii de tamplarie isi transforma insolventa in faliment
Afaceri, Juridic, Finante & Impozite Publicat de Cosmin Dincu 16 Sep 2015 21:10
Administratorii judiciari ai unor producatori recunoscuti de tamplarie termoizolanta, aflati in diverse stadii de reorganizare pe cale judiciara prin metoda insolventei, au transmis recent catre BPI notificari privind inceperea procedurii falimentului. Astfel, in cazul companiei Cedru Prod – Beius (implicata in fabricarea ansamblurilor din lemn), completul Falimente 09 al sectiei a II-a civile din cadrul Tribunalului Bihor a respins ca nefondata atat exceptia inadmisibilitatii, invocata de lichidatorul judiciar al aceste firme, Crist Vest Audit IPURL, cat si cererea de sesizare din oficiu a judecatorului sindic, formulata de petentii Cupin Gheorghe-Zoltan si Petrutiu Danut-Marian, ambii in calitate de creditori si administratori speciali ai debitorului Cedru Prod, in contradictoriu cu lichidatorul judiciar mentionat anterior, dupa care magistratii au dispus continuarea demersurilor de valorificare a bunurilor debitoarei si au stabilit ca nou termen in dosarul falimentului data de 14 octombrie 2015.
Trebuie mentionat faptul ca parcursul judiciar al acestui proces a fost extrem de dificil, deoarece insolventa a fost deschisa inca din noiembrie 2010. La un moment dat, mai precis in 2013, pe adresa lichidatorului a fost primita o oferta de preluare a activitatii Cedru Prod, de catre compania Dorafort Impex, care se angaja sa achite in intregime obligatiile fata de creditorii ce detin garantii asupra activelor, precum si sa plateasca datoriile salariale. Conform documentului prezentat, firma Dorafort isi mai asuma inclusiv continuarea contractelor cu clientii Cedru Prod, precum si indeplinirea obligatiilor financiare fata de partenerii de afaceri. Se pare insa ca demersul nu a fost incununat de succes, deoarece pe rolul aceleiasi instante a fost deschisa o actiune in concurenta neloiala (cu termen fixat la 18 noiembrie a.c.), avand ca reclamant pe societatea Cedru Prod, prin administratorul judiciar Crist Vest Audit si ca parati pe Dorafort Impex (aflata la randul sau in insolventa si fiind reprezentata de administratorul judiciar Global Money Recovery IPURL), Babau Vasile Viorel, Luca Sorin Marian, Cedru Invest Group (prin administratorul judiciar RTZ & Partners SPRL Filiala Bucuresti), Cedru Intact Group, Luca Green Group, Dorafort General Group etc.
Pentru a explica situatia dificila a firmei, trebuie precizat si ca in ianuarie 2014 Judecatoria Beius i-a condamnat pe administratorii Cedru Prod (si implicit compania, in solidar) – Babau Vasile Viorel, Petrutiu Danut Marian si Cupin Gheorghe Zoltan – la cate doi ani de inchisoare fiecare, cu suspendarea conditionata a executarii pedepsei, pentru savarsirea infractiunii de evaziune fiscala, acestia fiind obligati sa achite Statului Roman, reprezentat de ANAF, suma de 935.559 lei, cu titlu de despagubiri civile, plus majorari de intarziere calculate de la data nasterii debitului si pana la plata efectiva a acestuia. Sentinta, atacata la Curtea de Apel Oradea, a ramas definitiva si irevocabila, deoarece apelurile declarate de cei trei condamnati au fost respinse ca nefondate. Potrivit rechizitoriului intocmit de procurorul de caz, Adriana Ardelean, in perioada august 2008 - aprilie 2012, cele trei persoane, Danut Marian Petrutiu, Gheorghe Zoltan Cupin si Vasile Viorel Babau au retinut de la cei peste 150 de salariati ai societatii impozitul pe veniturile din salarii, contributia de asigurari sociale, asigurari de sanatate si somaj, insa banii nu au mai fost virati la bugetul de stat, creandu-se un prejudiciu de 1,97 milioane de lei. Mai mult, procurorii din Beius au disjuns o parte a dosarului, pe care au declinat-o Directiei Nationale Anticoruptie, pentru anchetarea celor trei inculpati sub acuzatia de inselaciune cu consecinte deosebit de grave, sub forma continuata, fiind vorba despre modul fraudulos in care societatea Cedru Prod a obtinut credite bancare in valoare de 3,2 milioane de euro, nereturnate.
Datele oficiale confirma si faptul ca firma Cedru Prod a lucrat in 2014 cu 22 de angajati, inregistrand un rulaj de 1,5 milioane de lei, o pierdere de 1,2 milioane de lei si cumuland datorii de 43,8 milioane de lei. La rubrica de capitaluri – total este transcrisa o suma negativa (-21,7 milioane de lei), in timp ce activele imobilizate nu depasesc 11,3 milioane de lei. In schimb, la 31 decembrie 2014, firma avea creante in cuantum de 10,5 milioane de lei, insa chiar si in acest context dezechilibrul financiar este major.
Kuadra Industrie, membra a grupului Nusco, nu s-a putut redresa
O alta societate din domeniu ce a ajuns in stare de faliment este Kuadra Industrie, din Capitala, membra a grupului Nusco si specializata in fabricarea de ferestre din lemn si materiale compozite (lemn-aluminiu). Firma a fost creata ca urmare a unei sinergii intre grupul Nusco si Sciukerline – Italia, unitatea sa de productie fiind dotata cu tehnologii performante si amplasata pe un teren cu o suprafata de 10.000 mp. Cu toate acestea, creditorul Renner Italia SpA a solicitat la finele anului 2013 si a obtinut deschiderea procedurii generale a insolventei impotriva debitoarei Kuadra Industrie, judecatorii completului C10 din sectia a VII-a civila a Tribunalului Bucuresti desemnand in acest caz ca administrator judiciar pe Intercom Management SPRL. Kuadra Industrie a formulat recurs impotriva acestei hotarari, proces pierdut in aprilie 2014, dupa care la finele anului trecut acelasi complet a decis intrarea in faliment prin procedura generala a debitorului, ridicand dreptul de administrare si dispunand dizolvarea societatii aflate in imposibilitate de plata. Procesul continua insa, la 2 octombrie 2015 fiind programat un nou termen in care instanta ar putea formula o decizie, dupa solutionarea altor dosare in care debitoarea este parte si dupa lamurirea situatiei juridice a sumelor de recuperat.
Avand in vedere situatia respectiva, Kuadra Industrie nu si-a mai depus bilantul pentru 2014, insa, consultand datele oficiale aferente anului 2013, rezulta faptul ca firma a continuat sa fie activa din punct de vedere fiscal, dar nu a avut niciun angajat si a raportat o cifra de afaceri nula, cu pierderi de 1,3 milioane de lei, fiind decapitalizata (-14,2 milioane de lei) si consemnand datorii de 16,4 milioane de lei, in contextul in care activele imobilizate nu depaseau, ca valoare, suma de 0,5 milioane de lei.
Licitatie publica pentru vanzarea bunurilor Melcret AT – Galati
Pentru compania condusa de Alexandru Teodorescu, Melcret AT – Galati, ce a intrat in insolventa in anul 2012 (avand ca administratori judiciari pe Management Reorganizare Lichidare Iasi si LD Expert Grup IPURL – Husi), momentul crahului a fost marcat in luna octombrie 2014, cand, ca urmare a respingerii, de catre creditori, a planului de reorganizare propus de administratorul special, lichidatorii au solicitat si obtinut din partea completului C2 LJ CIV II, al sectiei a II-a civile a Tribunalului Galati trecerea companiei debitoare in stare de faliment, instanta dispunand, in consecinta, dizolvarea societatii debitoare si ridicarea dreptului de administrare. La inceputul anului in curs, instanta galateana a decis continuarea procedurii, in sensul valorificarii bunurilor, iar cei doi lichidatori judiciari au procedat, la data de 27 ianuarie a.c., la organizarea unei licitatii publice pentru vanzarea bunurilor Melcret AT.  Astfel, au fost scoase la vanzare 28 de apartamente, 19 locuri de parcare (la 14.100 de lei bucata, fara TVA) si trei spatii comerciale, toate acestea fiind evaluate la un pret total de 14,783 milioane de lei, din cadrul ansamblului rezidential Millenium, cunoscut ca „blocul Melcret” (aflat in proprietatea companiei). S-au mai scos la vanzare sediul administrativ, hala de productie si garajele Melcret AT, situate pe terenul aflat in proprietatea Altexim SA Galati, cu pretul total de 770.480 de lei, plus un autoturism Volvo (32.300 de lei) si o autoutilitara Fiat (21.200 de lei), ambele fabricate in 2008. Totusi, procedura de faliment continua, dupa ce a fost respinsa o cerere de repunere in termen, formulata de compania Suintest, urmatorul termen fiind stabilit la 10 noiembrie 2015. In acest dosar, 39 de creditori (inclusiv Alexandru Teodorescu) isi asteapta cotele falimentare, ce vor fi stabilite potrivit legii, printre acestia aflandu-se Veka Romania, Alumil Rom Industry, Teraplast SA, Allcolors Serv, Etem Systems, Construct Design, IFMA SA, Reynaers Aluminium (reprezentat de Coface) si alte companii. Inainte de organizarea licitatiei, Lazar Dumitru, practician in insolventa, din cadrul lichidatorului judiciar LD Expert Grup IPURL – Husi a afirmat ca, in orice caz, pretul de pornire – stabilit la 15,5 milioane de lei – acopera mai putin de jumatate din datoriile pe care instanta din Galati le-a confirmat pentru Melcret AT, ce totalizeaza peste 32 milioane de lei (mai mult de 7 milioane de euro). Potrivit practicianului in insolventa, cea mai mare creanta totala, admisa definitiv si libera de conditii, o are Banca Transilvania (sucursala Galati), in valoare de 24,5 milioane lei (circa 5,4 milioane de euro).
Planul de reorganizare depus la tribunal de Alexandru Teodorescu, insa respins de creditori, continea 134 de pagini, propunand ca, timp de trei ani (cu posibilitatea prelungirii acestei perioade cu inca 12 luni), sa se recurga la valorificarea stocului de apartamente si la utilizarea profitului rezultat din activitatea industriala de productie si prestari in vederea distribuirilor. „In actualul context economic, caracterizat printr-o mare criza de lichiditati si prin scaderea semnificativa a cererii de piata pentru achizitia de bunuri, reorganizarea ofera protejarea intereselor creditorilor, care au o sansa in plus la recuperarea creantelor lor, deoarece este mult mai probabila o afacere functionala, care sa produca lichiditatile necesare acoperirii pasivului, decat o lichidare a patrimoniului debitoarei in faliment”, se arata in documentul citat. De asemenea, administratorul special a avertizat ca, in cazul intrarii in faliment, in urma valorificarii integrale a activului societatii (cu o valoare de lichidare estimata la 8,29 milioane de lei), numai 55% din datoriile Melcret AT ar putea fi achitate. Mai mult, administratorul companiei a creditat compania cu suma de 2,85 milioane de lei si, astfel, manifesta un interes sporit de a evita falimentul firmei, depunand toate diligentele pentru implementarea planului de restructurare. Insa, in acelasi document se recunoaste ca Melcret AT nu are capacitatea de a genera suficient excedent de numerar pentru a face distribuiri de sume catre categoriile creantelor bugetare si chirografare, fiind platite doar creantele garantate (diminuate in functie de realitatile pietei imobiliare si prin rambursare esalonata timp de trei ani) si cele salariale (achitate integral). In mod evident, creditorii bugetari si cei chirografari (care, in situatia falimentului, oricum nu incasau nicio suma) nu au fost de acord cu propunerea respectiva.
Datele disponibile la Ministerul Finantelor Publice atesta ca Melcret AT – Galati a avut in 2014 o situatie extrem de dificila, numarul mediu de salariati fiind de numai 8 persoane, iar cifra de afaceri nu a depasit 0,47 milioane de lei, in contextul in care pierderile s-au situat la 9,4 milioane de lei, datoriile totale la 25,3 milioane de lei si activele imobilizate la 1,3 milioane de lei. In dreptul rubricii de capitaluri – total a fost transcrisa suma de -6,6 milioane de lei, iar compania a consemnat creante in cuantum de 0,3 milioane de lei, avand in casa si in conturile bancare putin peste 0,2 milioane de lei. Informatii suplimentare, la www.just.ro
 
rehau
SISECAM
TSV
ABONARE REVISTE
Editia
MARTIE/APRILIE 2024!
- pe site -
 

Autentificare

hospice doneaza
simonswerk left