Fereastra - Portal de afaceri - revista de specialitate pentru furnizorii de sisteme si producatorii de tamplarie din PVC, Aluminiu si lemn stratificat cu geam termoizolant. Aici gasiti informatii utile despre: ferestre, usi, pereti cortina, termopane, geam termopan, etc.

Fereastra
Sambata, 17 August 2019
GHID de INSTALARE
Home - Stiri - ORGANIZARE & AFACERI - ARACO: Creantele datorate constructorilor au ajuns la 500 milioane de euro
ARACO: Creantele datorate constructorilor au ajuns la 500 milioane de euro
Organizare & Afaceri Publicat de Elena Icleanu 28 Mar 2017 15:06
La finele anului 2016, creantele datorate antreprenorilor de constructii de beneficiari au ajuns la 500 milioane de euro, potrivit datelor Asociatiei Antreprenorilor de Constructii din Romania (ARACO), nivelul acestora aflandu-se in crestere fata de cel consemnat in 2015. Potrivit specialistilor, circa 80% dintre beneficiarii care nu si-au platit lucrarile executate sunt reprezentati de diferite autoritati publice.
Majorarea nivelului creantelor a avut loc in contextul unei scaderi de 5% a volumului lucrarilor de constructii, piata ce a ajuns la circa 9,37 miliarde euro, nivel comparabil celui din perioada 2011-2013, adancind problemele antreprenorilor, care trebuie sa-ti pastreze personalul in pofida dificultatilor de finantare din sector.
"Sectorul constructiilor este de-a dreptul sufocat. Nu se fac receptiile proiectelor ca sa nu se deconteze lucrarile la timp. In plus, achizitiile publice sunt lipsite de transparenta si, mai nou, a aparut si intentia unor institutii publice de a realiza lucrari in regie proprie, ceea ce va afecta si mai mult afacerile constructorilor", a declarat Laurentiu Plosceanu, presedintele ARACO.
Reprezentantul asociatiei face referire atat la intentia Companiei Nationale de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) SA de a realiza anumite lucrari in regie proprie, cat si la planurile Primariei Municipiului Bucuresti (PMB) de a constitui mai multe companii de stat care sa construiasca locuinte, drumuri si nu numai, in Bucuresti.
"Cand a fost promovata ordonanta prin care compania de drumuri poate sa realizeze lucrari in regie proprie, s-a facut precizarea ca aceste lucrari nu vor depasi 3% din volumul total de lucrari contractate de CNAIR. Odata cu instalarea noului Guvern, vedem la CNAIR prezentari cu multe proiecte ce vor fi realizate in regie proprie, inclusiv sosele de centura. Mai mult, au inceput sa faca achizitii de utilaje si materiale de constructii ale caror volume indica faptul ca va fi depasit acel prag de 3%", a precizat Laurentiu Plosceanu.
In acest context, ARACO a sesizat deja Consiliul Concurentei, pentru incalcarea legislatiei de concurenta, dar si a legislatiei achizitiilor publice.
"In cazul executiei in regie proprie, nu se mai tine cont de legea achizitiei publice. Practic, accesul firmelor private este inchis la aceste proiecte. CNAIR ar trebui sa lucreze in regie proprie numai in cazuri de interventii urgente, deci cota de 3% propusa initial este rezonabila. Altfel, este o concurenta neloiala pe care noi nu o putem accepta", a mai spus Laurentiu Plosceanu.
 
Estimari negative pentru 2017
Valoarea pietei lucrarilor de constructii din Romania a scazut cu aproximativ 5% in 2016 fata de anul anterior, ajungand la 9,37 miliarde euro (productie realizata), nivel similar celui din perioada 2011-2013, conform datelor ARACO. Declinul este validat si de biroul european de statistica - Eurostat, care confirma reintrarea sectorului in recesiune.
Potrivit antreprenorilor, aceasta situatie este rezultatul lipsei de interes a autoritatilor pentru investitii si constructii, precum si al esecului accesarii fondurilor europene si al reducerii semnificative a expunerilor bancare din sector. Activitatea a fost sustinuta, in continuare, de investitiile private din sectoarele rezidential si comercial (retail si birouri).
Reprezentantii ARACO avertizeaza ca, in cazul in care marile proiecte de investitii nu vor fi relansate, recesiunea din sector va continua si in 2017, cu efecte devastatoare pentru companii.
"Practic, s-a ajuns la o valoare comparabila celei din perioada 2011-2013, in conditii de productivitate mult mai redusa si cu marje incerte de profitabilitate. Lipsa investitiilor este dezastruoasa pentru constructori, care si-au mentinut sau chiar crescut numarul de angajati, desi volumul de lucrari s-a inscris pe un trend descrescator", a declarat Laurentiu Plosceanu, presedintele ARACO.
Conform datelor asociatiei, la finele anului 2016 sectorul constructiilor angaja aproximativ 377.700 de persoane, cu 4,6% mai mult decat in 2015, din care numai circa 15%-20% reprezinta forta de munca necalificata. "Ponderea muncitorilor necalificati din constructii a crescut in ultimii ani. Sunt multi profesionisti care au plecat in alte tari. Va fi foarte greu pentru firmele din sector sa-si mentina angajatii in lipsa investitiilor", a mai spus Laurentiu Plosceanu.
 
Sectorul se confrunta cu probleme majore finantare
Relansarea investitionala din 2016 a fost un esec si antreprenorii din constructii avertizeaza ca istoria se poate repeta in acest an. "Efectele probabile vor fi profund negative in planul mentinerii competitivitatii operatorilor din sector. Mai mult, neinceperea programelor operationale, desi am ajuns la jumatatea cadrului financiar comunitar, constituie o alta mare problema. Semnalele pozitive din segmentele rezidential si comercial sunt contracarate de cele negative din zona de infrastructura de transport, de mediu si din domeniul dezvoltarii regionale. La acestea se adauga si reducerea semnificativa a expunerilor bancare din sectorul de constructii, complementata cu absenta unei banci de investitii autohtone", a explicat presedintele ARACO.
Un alt impediment in activitatea de constructii este reprezentat si de reforma din domeniul achizitiilor publice, care este departe de a fi incheiata, in pofida implementarii directivei CE in aprilie 2016. "Nu exista inca un model convenit de contract pentru achizitiile publice. In plus, se anunta in curand o amendare a Legii Achizitiilor Publice, cu aplicare in domeniile energetic, de sanatate si transporturi", a mai spus Laurentiu Plosceanu.
 
Noile modificari legislative adancesc si mai mult criza din constructii
Potrivit ARACO, principalele riscuri pe care le vor intampina in 2017 operatorii din sectorul constructiilor sunt:
 • Intrarea in inactivitate a multor societati de constructii, generata de nivelul redus al investitiilor publice, precum si de amanarea nejustificata de catre beneficiari a unor receptii ajunse la termen;
 • Sincope consistente in asigurarea finantarii pentru proiectele incepute;
 • Mentinerea pozitiilor abuzive ale entitatilor achizitoare cu capital de stat in materie de conditii contractuale, caiete de sarcini etc.
 • Majorarea nivelului minim al salariului de la 1 februarie 2017, in contextul absentei mecanismului contractual de ajustare a preturilor;
 • Toleranta complice a multor entitati achizitoare in ceea ce priveste utilizarea unor operatori fara certificare prealabila a capabilitatii tehnice si umane, in lipsa unor reglementari adoptate;
 • Apetitul unor beneficiari, precum CNAIR sau PMB, de a executa lucrari in regie proprie sau cu firme nou-infiintate in acest scop;
 • Mentinerea unor cerinte minimale legate de palmares prea mari pentru proiectanti si constructori, in conditiile in care, in ultimii ani, investitiile au scazut;
 • Efectele negative generate de implementarea intarziata a MPGT;
 • Intarzierea promovarii Legii Preventiei;
 • Necorelari intre legislatia fiscala si cea a insolventei, care devin bariere pentru firmele aflate in insolventa, in vederea participarii la licitatii;
 • Proiectul de modificare a Directivei CE privind detasarea lucratorilor;
 • Dezinteresul guvernamental in materie de promovare a unor programe de reabilitare a structurilor inalte critice, programe de consolidare la risc seismic, programe de desazbestizare etc.;
 • Dezinteresul guvernamental in materie de implicare a organizatiilor profesionale si patronale relevante in elaborarea Codului Urbanismului si Constructiilor, anuntat de MDRAPFE.
In acest context, ARACO solicita, printre altele, anuntarea publica, de catre Guvern, prin ministerele sale, precum si de catre autoritatile locale, a etapelor relansarii proceselor investitionale din surse comunitare/ nationale/ locale, cu detalierea listelor de proiecte si cu precizarea asigurarii/ disponibilitatii resurselor financiare aferente. De asemenea, asociatia mai cere promovarea prioritizata de catre Guvernul Romaniei a investitiilor incepute si a celor noi, in domeniile infrastructurii rutiere, de cai ferate, de mediu, energetice (clasice si verzi), edilitare, precum si din domeniile sanatatii, agriculturii, turismului si al constructiilor de locuinte noi (inclusiv locuinte sociale), a programelor de reabilitare energetica a cladirilor vechi si noi, private sau publice.
De asemenea ARACO solicita promovarea in regim de urgenta a unui mecanism de ajustare a preturilor pentru lucrarile contractate si care continua in acest an, ca urmare a efectelor majorarii salariului minim asupra cheltuielilor cu manopera.
 
13895 de articole in baza de date
 

Autentificare

Revista Fereastra editia nr. 144 (August 2019)
Conferinta EURO-Fereastra - 2019
GHID de INSTALARE
hautau 2017
hospice 2%
PIATA de TAMPLARIE: Analiza 2018-2019 & Perspective 2020-2023
SIMONSWERK
10-12 sep 2019 Composites Europe 2019 Stuttgart, GE
18-19 sep 2019 IEAS 2019 Bucuresti, RO
18-22 sep 2019 BIFE-SIM - Mobila, dec... Bucuresti, RO
19 sep 2019 Forumul National ETICS... Bucuresti, RO
21-22 sep 2019 PHI - 23'st Internatio... Gaobeidian, CN
23-25 sep 2019 EXPOAPA - Danube Easte... Bucuresti, RO
23-27 sep 2019 CERSAIE Bologna, IT
25 sep 2019 ROGBC: Cladirile Verzi... Bucuresti, RO
26-27 sep 2019 Building Health 2019: ... Bucharest, RO
01-04 oct 2019 VITRUM Milano, IT
04-06 oct 2019 TNI - Targul National ... Bucuresti, RO
09-11 oct 2019 ROSENHEIM Window & Fac... Rosenheim, DE
09-11 oct 2019 Conferinta Nationala d... Sinaia, RO
17 oct 2019 Romanian Retail Real E... Bucuresti, RO
17 oct 2019 PPTT: Specialistii fer... Iasi, RO
23 oct 2019 Smart Governance for S... Bucuresti, RO
23 oct 2019 SMART Cities of Romani... Bucuresti, RO
24 oct 2019 7th Annual EuropaPrope... Warszawa, PL
24 oct 2019 URBAN-INCERC - Conferi... Cluj Napoca, RO
25 oct 2019 DEVO - Large Developer... Bucuresti, RO
30-03 nov 2019 INDAGRA - Targ interna... Bucuresti, RO
31 oct 2019 Industry Expo & B2B Me... Arad, RO
04-08 nov 2019 BATIMAT Paris, FR
05-08 nov 2019 DEMO Metal Brasov, RO
06-07 nov 2019 RoBuild - Conferences ... Bucuresti, RO
06-07 nov 2019 Architect@work Munich, DE
07 nov 2019 PREFBETON: Solutii pre... Bucuresti, RO
07 nov 2019 PPTT: Specialistii fer... Cluj-Napoca, RO
25-28 nov 2019 THE BIG 5 - Internatio... Dubai, SA
28-29 nov 2019 Conferinta EUROCONSTRU... Warsovia, PL
28-29 nov 2019 RENEXPO InterHydro Salzburg, AT
28 nov 2019 PPTT: Specialistii fer... Bucuresti, RO
04-05 dec 2019 Architect@work Düsseldorf, DE
14-18 ian 2020 SWISSBAU Basel, CH
15-17 ian 2020 POLYCLOSE - Ferestre s... Gent, BE
04-07 feb 2020 BUDMA - Construction a... Poznan, PL
06-09 feb 2020 BAUEN & Wohnen Salzburg, AT
18-21 feb 2020 BAUTEC Berlin, DE
20-23 feb 2020 BAUEN & Energie Viena, AT
25-28 feb 2020 Bulgaria Building Week Sofia, BG
26-29 feb 2020 IBF - Targul Internati... Brno, CZ
29-08 mar 2020 BATIBOUW - Exhibition... Bruxelles, BE
04-07 mar 2020 PENCERE - Instanbul Wi... Instanbul, TR
04-07 mar 2020 DOOR EXPO Instanbul, TR
04-06 mar 2020 WORLD Sustainable Ener... Wels, AT
04-07 mar 2020 EURASIA Glass Fair Instanbul, TR
06-08 mar 2020 Energiesparmesse World... Wels, AT
08-13 mar 2020 LIGHT & BUILDING - Teh... Frankfurt, DE
17-20 mar 2020 MOSTRA CONVEGNO Expoco... Milano, IT
18-21 mar 2020 FENSTERBAU FRONTALE - ... Nürnberg, DE