Fereastra - Portal de afaceri - revista de specialitate pentru furnizorii de sisteme si producatorii de tamplarie din PVC, Aluminiu si lemn stratificat cu geam termoizolant. Aici gasiti informatii utile despre: ferestre, usi, pereti cortina, termopane, geam termopan, etc.

Fereastra
Duminica, 28 Aprilie 2024
Hilti
Home - Stiri - Furnizori de Sisteme - AGENDA EXTERNA: Scadere de 0,3% a PIB in tarile Uniunii Europene
AGENDA EXTERNA: Scadere de 0,3% a PIB in tarile Uniunii Europene
Furnizori de sisteme Publicat de AG&F 19 Aug 2009 11:30
Recent, Biroul de Statistica al Comunitatii Europene - Eurostat a dat publicitatii un comunicat prin intermediul caruia anunta situatia economica a statelor membre UE in cel de-al doilea trimestru din 2009. Potrivit analistilor institutiei, in intervalul lunilor aprilie-iunie a.c. Produsul Intern Brut (PIB) s-a contractat cu 0,1% in zona euro (EA 16), respectiv cu 0,3% la nivelul tuturor celor 27 de state membre (UE 27), in comparatie cu trimestrul anterior (cand acesti indicatori se situau la -2,5%, respectiv -2,4%). "Daca se ia in calcul situatia specifica aceleiasi perioade din 2008, PIB ajustat sezonier a scazut cu 4,6% in EA 16 si 4,8% in UE 27, dupa ce se diminuase cu 4,9% si 4,7% in primul trimestru a.c. Totodata, in Statele Unite ale Americii, care dispun de o economie relativ comparabila cu cea a Uniunii Europene, s-a consemnat o depreciere de 0,3% a PIB. Revenind la situatia UE 27, fiecare tara membra a raportat trenduri economice diferite. Cresterea neasteptata de 0,3% a PIB in Germania si Franta (care reprezinta "motoarele" economice ale UE) a infirmat previziunile analistilor, iar in acest context putem anunta faptul ca aceste state au iesit din recesiune, aproape in acelasi timp cu economia SUA. Operatiunile masive de export, majorarea consumului pe plan local si masurile guvernamentale de stimulare a cresterii economice au fost principalele premise favorabile in acest sens. O rata similara de crestere s-a inregistrat si in Grecia, respectiv in Portugalia, in timp ce dintre tarile Europei de Est doar Slovacia a raportat un salt de 2,2% (calculat, insa, pe baza datelor neajustate sezonier). Din pacate, acestea au fost singurele tari membre ce au indicat un trend ascendent al PIB in cel de-al doilea trimestru, in timp ce Belgia (-0,4%), Estonia (-3,7%), Italia (-0,5%), Cipru (-0,5%), Letonia (-1,6%), Ungaria (-2,1%), Olanda (-0,9%), Austria (-0,4%), Romania (-1,2%) si Marea Britanie (-0,8%) au avut procente diferite de scadere. O situatie stabila se constata in Suedia (0%), ceea ce va detemina ca si economia acestei tari sa depaseasca perioada de criza, iar cea mai importanta scadere a fost consemnata de Lituania (-12,3%), stat care - in lipsa unor masuri drastice de remediere a situatiei - va inregistra si in continuare o tendinta negativa. Institutele statistice din Bulgaria, Cehia, Danemarca, Irlanda, Spania (tara grav afectata de recesiune), Luxemburg, Malta, Polonia, Slovenia, Finlanda, precum si cele din statele membre EFTA (Islanda, Norvegia, Elvetia) nu au transmis date catre Eurostat, astfel incat evolutia PIB in trimestrul al doilea nu poate fi estimata pentru economiile respective", se precizeaza in comunicat.

Opinii contradictorii in Germania
In comparatie cu Franta, Germania a intrat mai devreme in perioada de recesiune, inca din momentul in care activitatea pietelor sale de export s-a redus dramatic. In intervalul 2005-2007, exporturile germane s-au majorat, in medie, cu 7%, inregistrand cel mai rapid ritm de dezvoltare din ultimii 10 ani. Acestea s-au bazat, in special, pe cresterea fara precedent a cererii din tarile aflate intr-o dezvoltare sustinuta, cum ar fi, de exemplu, China. Contactati pentru a explica informatiile cu privire la cresterea PIB, pe care le-au comunicat catre Eurostat, analistii Biroului Federal de Statistica din Germania au explicat faptul ca majorarea PIB a fost accelerata de cotele inalte ale consumului atat din sectorul privat, cat si din cel guvernamental. Totodata, au subliniat faptul ca importul a avut un declin mult mai puternic decat exportul, ceea ce a stimulat cresterea PIB, iar reactia populatiei a fost aceea de sustinere puternica a economiei nationale (majoritatea achizitiilor a vizat produsele fabricate in Germania). Reactia altor specialisti in economie, consemnata de BBC, a fost, insa, contradictorie. "In Germania recesiunea s-a terminat, chiar mai curand decat indicau estimarile initiale. Ne asteptam la o sporire de 1% a PIB in al treilea trimestru a.c., ceea ce reprezinta o majorare foarte puternica pentru Germania, dar exista sansa inregistrarii unei cresteri si mai importante", a declarat Andreas Rees, analist al Unicredit Bank. In schimb, omologul sau, Jens-Oliver Niklasch, reprezentant al LBBW Bank, a precizat: "Ceea ce se intampla in prezent constituie efectul impactului politicii fiscale asupra economiei. Se pune totusi problema sustenabilitatii acestui reviriment al PIB, deoarece exista, inca, multe nereguli nerezolvate. Sectorul bancar se bazeaza, in continuare, pe sprijinul guvernului federal, ceea ce inseamna ca, atat timp cat soliditatea bazei capitalului bancar este incerta, nu putem sustine ca perioada de recesiune a incetat".

Optimism cu privire la evolutia economiei din Franta
In acelasi timp, ministrul francez al Economiei, Christine Lagarde, s-a declarat surprinsa de cresterea economica a tarii sale, subliniind ca, dupa patru trimestre in care s-au raportat consecutiv scaderi ale PIB, Franta a iesit din criza financiara. "Majorarea cererii interne si a exporturilor reprezinta cei mai importanti factori care au scos economia franceza din recesiune si observam, in continuare, o mentinere la cote inalte a cererii solvabile, ceea ce inseamna ca sporirea PIB va avea loc si in perioada urmatoare. In cel de-al doilea trimestru a.c, numarul de achizitii efectuate de populatie s-a marit cu 0,4%, iar masurile guvernamentale de a stimula cumpararea de autovehicule noi (mai ales a celor realizate de grupurile multinationale ce au capital majoritar francez), prin acordarea unor prime substantiale in momentul renuntarii la autoturismele existente, au incurajat persoanele fizice sa nu-si schimbe mentalitatea de consum. Un alt impact puternic asupra evolutiei PIB a avut-o comertul exterior, veniturile realizate ca urmare a acestei activitati contribuind cu 0,9% la formarea Produsului Intern Brut", a mentionat oficialul guvernamental. Desi a avertizat asupra faptului ca "majorarea PIB din Franta s-a bazat mai ales pe contragerea brusca a importurilor, in timp ce nivelul extrem de redus al stocurilor de marfuri si diminuarea volumului investitiilor constituie probleme nerezolvate care ar putea duce la reluarea crizei economice", Marie Diron, expert al institutului Oxford Economics, a subliniat ca sporirea de 0,3% readuce increderea si optimismul tuturor celor ce activeaza pe piata din Franta, intrucat "nimeni nu se astepta ca situatia pozitiva sa se consemneze chiar din al doilea trimestru a.c., cele mai multe estimari fiind negative". Astfel, se demonstreaza inca o data impredictibilitatea actualei recesiuni, iar firmele franceze care si-au modificat strategia de afaceri in functie de previziunile pesimiste ale analistilor au luat cu siguranta decizii eronate. Pentru informatii suplimentare, click aici! (C.D.)
 
Agenda Investitiilor
ABONARE REVISTA (click aici):  PROIECTE | INVESTITII | REVISTE | INDEX COMPANII
DATE DE CONTACT: Agenda Constructiilor & Fereastra - Tel/Fax: 021-336.04.16, 021-336.04.17
rehau
ABONARE REVISTE
TSV
SISECAM
Editia
MARTIE/APRILIE 2024!
- pe site -
 

Autentificare

hospice doneaza
simonswerk left