Fereastra - Portal de afaceri - revista de specialitate pentru furnizorii de sisteme si producatorii de tamplarie din PVC, Aluminiu si lemn stratificat cu geam termoizolant. Aici gasiti informatii utile despre: ferestre, usi, pereti cortina, termopane, geam termopan, etc.

Fereastra
Vineri, 29 Martie 2024
Frontale
Home - Stiri - Producatori de Tamplarie - ANALIZA: Criza de resurse in industria prelucrarii lemnului
ANALIZA: Criza de resurse in industria prelucrarii lemnului
Producatori de tamplarie Publicat de Cosmin Dincu 11 Dec 2017 07:40
Potrivit unui raport privind starea padurilor si industriei lemnului, elaborat de catre Fordaq Romania si prezentat la inceputul lunii decembrie a.c., modificarea Codului Silvic din 2017 a dus la faptul ca volumul de masa lemnoasa oferit la licitatiile principale de catre RNP - Romsilva a scazut cu 30%. Efectul imediat al reducerii ofertei s-a observat in preturile de adjudecare din ultimele zile, care vor produce efecte mult mai grave in 2018.
„In Romania, pentru masa lemnoasa, pretul mediu a pornit, in 2011, de la valoarea de 71 lei/mc, si a continuat in 2012 cu 85 lei/mc, apoi cu 115 lei/mc in 2014, un an mai tarziu cu 155 lei/mc, in 2016 la 173,78 lei/mc, iar in 2017 la 181,29 lei/mc. In acelasi interval de comparatie, variatiile preturilor cherestelei pe pietele internationale au fost de plus/minus 10%. Astfel, industria lemnului din Romania a ajuns sa plateasca cel mai mare pret pe resursa de lemn din Europa, respectiv la fag, bustean de gater, preturi de 85-90 euro/mc. Comparativ, pe acelasi segment de lemn, dar si la rasinoase, in alte tari europene, tarifele practicate sunt urmatoarele: in Serbia — pret de 45 euro/mc, in Slovacia si Polonia (60-65 euro/mc), in Franta (65 euro/mc) si in Germania (80 euro/mc)”, se arata in raportul mentionat anterior.
In cadrul unui eveniment derulat recent la Bucuresti (Forumul Padurilor, Industriei Lemnului si Economiei Verzi), cu prilejul caruia s-a lansat raportului, Catalin Tobescu, reprezentantul Fordaq Romania, a avertizat: „Nu cred ca gandim atat de diferit, ci avem informatii diferite. Pana in ultimii 4-5 ani am vazut ca politicile publice pe paduri au luat-o in directii contradictorii. Aceste schimbari contradictorii de directie au condus la o criza teribila in domeniul padurilor si suntem intr-o criza de resursa, artificiala. Ar trebui sa discutam despre aceasta criza de resursa atat de grava din sector”.
Conform datelor Fordaq - reprezentand o platforma care administreaza o piata online pentru profesionistii lemnului - exporturile industriei mobilei (unul din cele mai importante sectoare de prelucrare a lemnului) au scazut pe toate cele trei destinatii majore de export pe piata europeana: Germania (-3%), Italia (-10%) si Franta (-3%).
„S-a ajuns la aberatia ca lemnul pentru industrie (bustean de gater si bustean din care se poate produce mobila, placaj si furnir) sa se toace la lemn de foc. Evident, populatia trebuie sa dea orice pret pe lemnul de foc si efectul este ca lemnul pentru industrie se duce catre lemn de foc. Criza lemnului de foc cauzata de aceasta supra-reglementare si supra-blocaj a determinat o criza de aprovizionare in industrie. Sunt pierderi pe toate planurile, blocaj in aprovizionarea populatiei, blocaj si pierderi economice in industrie si, culmea, este si o stupiditate din punctul de vedere al mediului si al schimbarilor climatice. Ar trebui sa mergem pe politici de a incuraja eficienta energetica in utilizarea lemnului si de a incuraja utilizarea lemnului in bunuri de folosinta indelungata pentru a ramane carbonul fixat in lemn pentru o perioada mult mai mare”, a mai precizat Catalin Tobescu.
In fine, dar nu in ultimul rand, ca urmare a acestei crize semnalate de Fordaq, raportul evidentiaza ca „segmentul de agenti economici mici a fost cel mai afectat atat in sectorul de exploatare, cat si in cel de prelucrare primara si industria mobilei. Mai bine de 1.800 de agenti economici mici din sectorul de exploatare, peste 2.800 de companii din domeniul prelucrarii primare a lemnului si peste 500 de firme din industria mobilei au ajuns cu capitalurile proprii in zona negativa, practic, cea mai mare parte a acestora va intra in incapacitate de plata si isi va inceta activitatea”. Pentru a vizualiza raportul complet, click aici!
 
TSV
ABONARE REVISTE
rehau
SISECAM
Editia
IANUARIE/FEBRUARIE 2024!
- pe site -
 

Autentificare

hospice doneaza
simonswerk left