Fereastra - Portal de afaceri - revista de specialitate pentru furnizorii de sisteme si producatorii de tamplarie din PVC, Aluminiu si lemn stratificat cu geam termoizolant. Aici gasiti informatii utile despre: ferestre, usi, pereti cortina, termopane, geam termopan, etc.

Fereastra
Vineri, 26 Aprilie 2024
Hilti
Home - Stiri - Produse & Tehnologii - GPD: Trenduri pe piata internationala a sticlei, prezentate la Tampere (Finlanda)
GPD: Trenduri pe piata internationala a sticlei, prezentate la Tampere (Finlanda)
Produse & Tehnologii Publicat de Ovidiu Stefanescu 18 Apr 2019 06:26
Cea mai recenta editie a Glass Performance Days, constituind o importanta manifestare internationala desfasurata pe segmentul sticlei arhitecturale, s-a derulat sub mottoul care parafrazeaza dictonul poetului indian Bhartrihar: „nivelul cunoasterii se imbunatateste cu adevarat doar atunci cand aceasta este impartasita”. Cea de-a 25-a aniversare a conferintei desfasurate in mod traditional la Tampere - Finlanda a prilejuit prezentarea in fata unui public inalt specializat, a peste 180 de comunicari stiintifice referitoare la tehnologii, trenduri si inovatii. Peste 10.000 de pagini de prezentare in Power Point au fost derulate pe ecranele din salile conferintei, acest fapt reflectand bogatia deosebita a informatiei, precum si potentialul sporit de dezvoltare accelerata a unei piete care, oricum, in ultimele decenii si-a dovedit cu brio capacitatea de inovare. Practic, mica localitate finlandeza se poate mandri cu faptul ca - macar in domeniul sticlei arhitecturale - indeplineste functia esentiala de stabilire a „orei exacte”.
 
Piata s-a modificat substantial din punct de vedere al concentrarii productiei
In ultimul sfert de secol, industria vitrajelor arhitecturale a experimentat schimbari realmente dramatice. In perioada respectiva, concurenta pe piata analizata s-a accentuat in mod semnificativ, iar productia a crescut pana la cote nebanuite. Daca in anii ’90 la nivel mondial activau circa 150 de linii de productie a sticlei float, in prezent numarul acestora depaseste 500 de unitati. De asemenea, distributia lor geografica s-a modificat substantial, scazand de la o cota de 60% in Europa, SUA si Japonia la inceputul perioadei, la mai putin de 20% la momentul actual. Scaderea a avut loc in favoarea Orientului Indepartat si, in special, Chinei, iar acest trend se reflecta asupra pietei in diverse moduri. Practic, statul asiatic gazduieste in prezent jumatate din capacitatea mondiala de productie, fiind inregistrate mai mult de 7.000 de patente chinezesti - in crestere exponentiala de la numai 300 in urma cu 25 de ani. Un alt element esential este reprezentat de faptul ca, in cazul liniilor de productie a sticlei clare, atat capacitatea de productie, cat si ciclul de exploatare a furnalelor au sporit in mod semnificativ. In plus, sticla subtire dezvoltata initial pentru echiparea dispozitivelor electronice de comunicatie mobila si-a extins rapid aplicabilitatea catre domeniul arhitectural, inclusiv designul interior.
 
Industry 4.0 si Internet of Things in domeniul sticlei
Conceptul Industry 4.0 sau cea de-a patra revolutie industriala, cum mai este definit de literatura economica, isi are originile in Germania si presupune o puternica digitalizare a fluxurilor de fabricatie. In ceea ce priveste internetul industrial (IoT), acesta are rolul de a revolutiona practic metodele de productie si operare. In contextul respectiv, dominat de cele doua jaloane mentionate anterior, automatizarea si digitalizarea aduc productivitatea la noi cote in ceea ce priveste eficienta, flexibilitatea, calitatea si disponibilitatea pe piata. Marii furnizori, care concureaza pe acest segment extrem de competitiv, punand la dispozitia producatorilor echipamentele necesare unei procesari rapide si precise a vitrajelor, au inceput deja sa dezvolte, sa colecteze si sa prelucreze mari cantitati de date, pentru a le folosi ulterior in vederea optimizarii produselor proprii. Aceasta abordare asigura un potential de dezvoltare urias pentru perioada urmatoare, permitand, de exemplu, urmarirea pe parcursul mai multor decenii de exploatare a proprietatilor fiecarei foi de sticla din cadrul unei structuri. In domeniul cladirilor, bazele de date care cuprind informatii despre materialele utilizate, proprietatile lor fizico-chimice, reciclabilitate etc. vor asigura fara indoiala o imbunatatire masiva a securitatii si performantei sistemelor de aprovizionare, prevenind in acelasi timp utilizarea unor solutii neconforme sau contribuind decisiv la eliminarea acestora, daca printr-o eroare au fost deja implementate in anumite proiecte.
 
TSV
SISECAM
ABONARE REVISTE
rehau
Editia
MARTIE/APRILIE 2024!
- pe site -
 

Autentificare

hospice doneaza
simonswerk left