Fereastra - Portal de afaceri - revista de specialitate pentru furnizorii de sisteme si producatorii de tamplarie din PVC, Aluminiu si lemn stratificat cu geam termoizolant. Aici gasiti informatii utile despre: ferestre, usi, pereti cortina, termopane, geam termopan, etc.

Fereastra
Miercuri, 12 Iunie 2024
Hilti
Home - Stiri - Furnizori de Sisteme - ALRO: Declin de 21% al afacerilor la 9 luni, pe fondul preturilor si cererii in scadere
ALRO: Declin de 21% al afacerilor la 9 luni, pe fondul preturilor si cererii in scadere
Furnizori de sisteme Publicat de AG&F 13 Nov 2023 15:49
ALRO SA, unul dintre cei mai mari producatori de aluminiu integrati pe verticala din Europa, dupa capacitatea de productie, a inregistrat o scadere de 21% a cifrei de afaceri in primele noua luni ale acestui an, pana la 2,24 miliarde lei. In perioada corespunzatoare din 2022, grupul a raportat vanzari totale de 2,8 miliarde lei.
Rezultatul net al grupului ALRO pentru primele noua luni ale acestui an reprezinta o pierdere neta de 394 milioane de lei (in crestere fata de pierderea neta de 110 milioane de lei din perioada similara din 2022), fara sa fie luat in calcul impactul pozitiv estimat al noii Legi 206 din iulie 2023 privind masurile aplicabile clientilor finali de pe piata de energie electrica si de gaze naturale, care urmeaza sa fie stabilit.
"Mediul de afaceri international provocator a continuat sa puna o presiune si mai mare pe activitatea noastra, cotatiile aluminiului si cererea incetinind. La nivel local, costurile cu utilitatile au afectat suplimentar bugetul nostru. Cu toate acestea, investitiile pe care le-am facut in diversificarea portofoliului de produse si a bazei de clienti au dat roade si am reusit sa compensam partial aceste obstacole, datorita vanzarilor cantitative mai mari din trimestrul al treilea al anului 2023. In consecinta, vom continua planul nostru de a ne asigura aprovizionarea cu energia electrica si de a investi in tehnologie de ultima generatie, care vizeaza reducerea consumurilor si cresterea calitatii si a gamei de produse", a declarat Marian Nastase, Presedintele Consiliului de Administratie al ALRO.
 
Cotatiile aluminiului au continuat sa scada
Cotatiile aluminiului la Bursa Metalelor de la Londra - London Metal Exchange (LME) au continuat sa scada in primele 9 luni din 2023, atingand un nivel mediu pentru contractele la trei luni de 2.306 USD/tona, ceea ce inseamna o scadere de 19% fata de media inregistrata in perioada corespunzatoare din 2022 (2.836 USD/tona). Tendinta descendenta a continuat in trimestrul al treilea al acestui an, cand cotatia LME la trei luni a scazut cu 7%, la 2.200 USD/tona, fata de 2.358 USD/tona, in T3 2022.
In Europa, nivelul stocurilor de aluminiu este, in continuare, ridicat, marii distribuitori practicand preturi reduse, ceea ce pune presiune pe marjele producatorilor. In acelasi timp, importurile de produse laminate plate, in principal din China, continua sa influenteze, in mare masura, piata. In sectorul aeronaval, cererea a fost stabila in T3 2023, marea majoritate a volumului de laminate plate vandute fiind acoperita de contracte pe termen lung.
La nivel local, preturile la energie electrica, desi dau semne de scadere pe bursa de energie, se mentin, in continuare, la un nivel ridicat. Potrivit datelor ALRO, un impact pozitiv este asteptat prin implementarea Legii nr. 206 din iulie 2023 privind masurile aplicabile clientilor finali de pe piata de energie electrica si de gaze naturale. Cu toate acestea, precizari suplimentare din partea autoritatilor sunt necesare, pentru a determina modul de aplicare a noii legi.
 
Vanzari mai mari pentru produse extrudate, bare, sleburi si benzi
Desi cererea de aluminiu a continuat sa fie scazuta, Grupul a beneficiat de portofoliul sau diversificat de produse si a inregistrat volume de vanzari mai mari pentru produse extrudate, bare, sleburi si benzi, in primele noua luni din 2023, comparativ cu cele trei trimestre corespunzatoare din 2022.
Pe fondul unei cereri puternice de produse pentru industria aeronavala, ALRO a semnat un nou acord multianual cu Airbus, pentru furnizarea de produse laminate plate din aluminiu pentru fabricarea avioanelor.
Desi conditiile de piata au ramas provocatoare, ALRO si-a mentinut obiectivele pe termen lung si programul de investitii concentrat pe reducerea dependentei de energie, diversificarea, in continuare, a portofoliului de produse si cresterea eficientei. Astfel, a inaugurat o investitie de 11 milioane de dolari in tehnologie si in protectia mediului la facilitatea sa de Eco Reciclare din Slatina, si anume instalarea a doua cuptoare cu dubla camera, a unui cuptor de mentinere si a instalatiei aferente de captare si de tratare a gazelor arse. Consumul de energie electrica pentru procesul de productie prin reciclarea deseurilor de aluminiu este cu 95% mai mic decat cel pentru fabricarea aluminiului electrolitic, cu impact pozitiv asupra costurilor totale de productie.
In plus, ALRO a aprobat demararea a trei noi proiecte de investitii, care vizeaza decarbonizarea procesului tehnologic si cresterea competitivitatii. Concret, Grupul va creste eficienta energetica prin instalarea unei centrale fotovoltaice in zona de parcare a ALRO din Slatina, va investi in extinderea statiei de tratare a gazelor din Turnatorie cu instalatiile de turnare bare si sarma si in dezvoltarea portofoliul de produse, respectiv in echipamente de debitare si frezare a placilor de aluminiu pentru obtinerea de produse semifabricate complexe cu valoare adaugata mare, pentru aplicatii sofisticate din domeniul aeronaval si auto.
 
 
ABONARE REVISTE
SISECAM
rehau
TSV
Editia
MAI 2024!
- pe site -
 

Autentificare

hospice doneaza
simonswerk left