Fereastra - Portal de afaceri - revista de specialitate pentru furnizorii de sisteme si producatorii de tamplarie din PVC, Aluminiu si lemn stratificat cu geam termoizolant. Aici gasiti informatii utile despre: ferestre, usi, pereti cortina, termopane, geam termopan, etc.

Fereastra
Joi, 28 Martie 2024
Frontale
Home - Stiri - Furnizori de Sisteme - ALRO: Program de control al costurilor si noi investitii in eficienta energetica
ALRO: Program de control al costurilor si noi investitii in eficienta energetica
Furnizori de sisteme Publicat de Stelian DINCA 17 Mai 2021 08:04
ALRO S.A., unul dintre cei mai mari producatori de aluminiu integrati pe verticala din Europa, dupa capacitatea de productie, anunta astazi rezultatele consolidate pentru primul trimestru al anului 2021. Cifra de afaceri a Grupului a crescut cu 4,4%, la 744 milioane RON in primul trimestru al anului 2021 comparativ cu 712 milioane RON in primul trimestru al anului 2020, in ciuda conditiilor de piata dificile, ca efect direct al pandemiei de coronavirus. Grupul ALRO si-a diminuat pierderea neta la 62 milioane RON, in T1 2021 de la 110 milioane RON in T1 2020.
„In primele trei luni ale anului 2021, am asistat la o usoara redresare a mediului de afaceri international, nivelul cererii intrand intr-o tendinta ascendenta, in timp ce pretul aluminiului a continuat sa inregistreze cotatii mai mari”,a declarat Marian NASTASE, Presedintele Consiliului de administratie ALRO. „Aceasta situatie s-a reflectat in valori mai bune ale vanzarilor pentru ALRO, care au atenuat partial contextul dificil pentru segmentele de bauxita si alumina si, astfel, Grupul ALRO a inregistrat un EBITDA pozitiv de 33,5 milioane RON. Mai mult, in primul trimestru al anului 2021 ne-am continuat programul de investitii pentru reducerea consumului de energie si a costurilor totale de productie, impreuna cu implementarea planului nostru anti-criza de control al costurilor, care vizeaza cresterea economiilor si optimizarea operatiunilor. Astfel, am atins nivelul de 100 de cuve de electroliza modernizate cu tehnologia AP12LE si acest proiect raporteaza deja consumuri specifice de energie mai mici decat estimarile initiale. Toate aceste masuri ne-au ajutat sa ramanem pe deplin operationali si sa ne mentinem competitivitatea in ciuda acestor vremuri dificile cu care se confrunta economia mondiala ”.
COVID-19 si Analiza Pietei
In primul trimestru al anului 2021, media LME a crescut la 2.096 USD/tona, de la o medie de 1.690 USD/tona, in primul trimestru al anului 2020. In general, nivelul cererii a fost stabil fiind sustinut de performanta buna a sectoarelor auto si constructii, oferta limitata, taxele antidumping ale UE impuse produselor extrudate din China si anuntate pentru produsele laminate plate produse in China, precum si de faptul ca utilizatorii finali au inceput sa isi refaca stocurile.
In timp ce criza COVID-19 a continuat sa aiba impact asupra mediului de afaceri, Grupul ALRO a reusit sa functioneze la parametri normali, in conditii de siguranta si sa mentina un lant de distributie complet operational ca urmare a planului complex de masuri implementat inca de la inceputul crizei sanitare.
Analiza financiara si operationala
In T1 2021 valoarea vanzarilor Grupului ALRO a crescut cu 4,4% fata de T1 2020, in principal ca urmare a imbunatatirii pretului aluminiului si a volumelor mai mari vandute, atat pentru segmentul primar, cat si pentru cel prelucrat. Astfel, cresterea vanzarilor de aluminiu primar a fost determinata de segmentul de sarma care a inregistrat o crestere de peste 1.300 de tone. Avand in vedere ca sectoarele constructiilor si al automobilelor prezinta semne de imbunatatire, cererea de bare a ramas la niveluri similare cu cele de anul trecut. Aluminiul prelucrat a inregistrat, de asemenea, o crestere de 4% a volumului vanzarilor fata de T1 2020, determinata de cele doua sectoare de mai sus, dar si ca urmare a tarifelor antidumping impuse de UE asupra produselor de aluminiu din China. Volumul de vanzari crescut a determinat valori mai mari ale vanzarilor cu 11% pentru segmentul primar si cu 3% pentru segmentul de aluminiu prelucrat.
Imbunatatirea vanzarilor, combinata cu programul de control al costurilor si investitiile in eficienta energetica au condus la un EBITDA pozitiv de 33,5 milioane RON in T1 2021, comparativ cu un EBITDA negativ de 30,6 milioane RON in T1 2020. Profitul brut al Grupului a atins 64,9 milioane RON, in primul trimestru al anului 2021 comparativ cu o pierdere bruta de 2,8 milioane RON in perioada similara a anului 2020. Cu toate acestea, diferentele de curs valutar au afectat partial rezultatul net, iar Grupul a inregistrat o pierdere neta de 61,9 milioane RON, in T1 2021, un rezultat imbunatatit comparativ cu pierderea neta in valoare de110 milioane RON inregistrata in T1 2020.
In ciuda unei concurente acerbe pe piata placilor de aluminiu (in principal din partea furnizorilor de prim-rang), ALRO a ramas, in primul trimestru al anului 2021, un jucator important si a reusit sa incheie noi contracte atat pentru placile tratate termic, cat si pentru cele netratate termic, la un nivel rezonabil care a atenuat partial ponderea mai mica a cererii generata de sectorul aeronautic in T1 2021.
Investitiile au reprezentat un element cheie in primul trimestru al anului 2021 si principalul proiect al companiei, AP12LE, a continuat, in ciuda provocarilor cu care s-au confruntat furnizorii implicati in acest proiect complex. Astfel, la 31 martie 2021, ALRO a ajuns la 100 de cuve de electroliza modernizate cu aceasta tehnologie inovatoare de la demararea acestui proiect, cu 22 de cuve suplimentare care au fost puse in functiune in primul trimestru al anului 2021, in timp ce alte 22 erau intr-un stadiu avansat de modernizare. Pe langa acestea, Vimetco Extrusion, filiala din aval a ALRO, va investi aproximativ 10 milioane EUR intr-o linie complet noua de extrudare a profilelor din aluminiu, un proiect estimat ca va fi pus in functiune pana in septembrie 2022. Noua linie de extrudare de 7’’ este echipata cu tehnologia necesara pentru a functiona cu o interventie umana redusa, intregul proces fiind automatizat si avand unul dintre cele mai mici consumuri de gaz de pe piata.
 
ABONARE REVISTE
SISECAM
rehau
TSV
Editia
IANUARIE/FEBRUARIE 2024!
- pe site -
 

Autentificare

hospice doneaza
simonswerk left